EDGC 2018 Croatia
Toplice Sveti Martin
August 15-19, 2018
by Lagoda Disc Golf
EDGC 2018 Croatia
Toplice Sveti Martin
August 15-19, 2018
by Lagoda Disc Golf

Znamenitosti u okolici

Dvorac Trakošćan[1]

Trakošćan je nastao krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini. Često mijenja vlasnike sve do 1569. godine kada prelazi u ruke hrvatske plemićke obitelji Drašković koja je vlasništvo zadržala gotovo 400 godina. Prilikom preoblikovanja utvrde u rezidenciju okolni prostor uređuje se u perivoj, a nastaje i umjetno jezero. 1954. godine osnovan je muzej sa stalnim postavom, a danas je dvorac u vlasništvu Republike Hrvatske. Muzej posjeduje vrijednu muzejsku građu iz razdoblja renesanse do historicizma, sačinjenu od vrijednih zbirki slika, namještaja, oružja i drugih predmeta, koji su stalno izloženi u originalnim prostornim cjelinama koje prezentiraju velikaški život kroz povijest Trakošćana i obitelji Drašković.

Neposredna okolica dvorca oblikovana je kao pejzažni park u kojem jezero, livade, grupacije drveća i grmlja čine skladnu hortikulturnu cjelinu. Osobito i prepoznatljivo obilježje Trakošćanu daje veliko umjetno jezero, dugo oko kilometar i pol, čija površina iznosi oko 17 hektara, a uz samo jezero uređene su pješačke staze, koje taj prostor pretvaraju u jedinstveno šetalište.

Grad Varaždin[2] i Gradski muzej Varaždin[3]

Grad Varaždin glavni je grad Varaždinske županije, jedne od najstarijih u Hrvatskoj. Od svog nastanka, razvoja u srednjem vijeku pa sve do danas, Varaždin je oduvijek bio grad kojeg su njegovi stanovnici voljeli, a gosti mu se divili i hvalili ga. Ono po čemu se Varaždin razlikuje od drugih gradova, njegova je izuzetna spomenička i umjetnička baština s najočuvanijom i najbogatijom baroknom urbanom cjelinom. Uz kompleks Starog grada na relativno malom prostoru ostale su očuvane palače, značajne javne zgrade, vrijedne kuće i vile u stilu baroka, rokokoa, klasicizma, secesije te jedna od najstarijih europskih gradskih vijećnica.

Gradski muzej Varaždin utemeljen je na poticaj Varaždinskoga muzealnog društva i svečano otvoren za posjetitelje 16. studenoga 1925. godine, u prostoru utvrde Stari grad. Muzej je tijekom godina prerastao u ustanovu kompleksnoga tipa, sastavljenu od šest specijaliziranih odjela: Arheološkog, Povijesnog, Kulturnopovijesnog, Etnografskog, Entomološkog te Galerije starih i novih majstora.

Gradski muzej Varaždin mjesto je (sa)čuvanoga, stoljećima dugoga, kulturnog i povijesnog sjećanja zajednice u kojoj djeluje, gdje se posjetitelja nastoji potaknuti da nauči nešto novo, dozna poneku zanimljivost ili, jednostavno, da ugodno i dobro „potroši“ svoje vrijeme i – poželi ponovno navratiti. 

Varaždinske Toplice[4]

Varaždinske Toplice, ljupko naselje na sjeveroistočnom rubu Hrvatskog zagorja, svoje je osnovne odrednice– položaj, ime i temeljnu djelatnost – dobio po prirodnom daru – izvoru ljekovite termalne vode. Njegovi prvi poznati stanovnici staropanonsko su pleme Jasi (Jas znači posjednik vručeg vrela ili Topličan), a Rimljani su naselju dali prvo poznato ime- Aqua Iasae.

Bilo je to zlatno razdoblje Varaždinskih Toplica,u kojima su se liječili pripadnici rimskih legija, među njima i visoki časnici, a također i civilni dužnosnici, o čemu svjedoče iskopani dobro očuvani ostaci monumentalnih termi s forumom (trgom), kapitolijem (svetištem) te ostaci sajmišno-trgovinskog i stambenog kompleksa. To je muzej na otvorenom, dok se u Zavičajnom muzeju čuvaju i izlažu brojni natpisni spomenici vezani za liječenje i ozdravljenje te mramorni reljefi i skulpture čija je vrijednost nemjerljiva. Uz objekte kupališnog lječilišta zasađeni su drvoredi i drugo zelenilo. Lijep vrt za potrebe elitne klijentele uređen je sjeverno od glavne lječilišne zgrade, dok glasoviti veliki kupališni perivoj izrasta uz termalno vrelo i sjeverno od njega.

Danas je prirodno okružje uz objekte kupališnog lječilišta u obliku park šume u kojoj je uređen disc golf teren, što čini izvrsnu priliku za upoznavanje s poviješću Varaždinskih Toplica, a zatim igranje disc golfa na području gdje su nekad šetali pripadnici elitnog društva.

Muzej krapinskih neandertalaca[5]

Neandertalci su magičan i mističan pojam europskoga pračovjeka, jedna od mnogih tajni naših prapočetaka. Tko su bili ti ljudi stariji od 30 ili gotovo 300 tisuća godina? Kako ih je otkrivala i tumačila znanost 19. stoljeća i što na početku našega trećeg milenija znamo o kamenodobnim ljudima koji su ovdje lovili nosoroge prije 125 milenija? Gdje je položaj neandertalaca na rodoslovnom stablu života? Želite li odgovore na ta pitanja, obavezno trebate posjetiti Muzej krapinskih neandertalaca. Smješten je nedaleko svjetski poznatog nalazišta krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“ s kojim čini jedinstvenu cjelinu za obilazak. Arhitektura, evocira stanište pračovjeka – poluspilju, a njezin volumen, proporcije i pročelje proizišli su iz analize nekadašnjeg izgleda danas urušene krapinske poluspilje.

Nacionalni park Plitvička jezera[6]

Nacionalni park Plitvička jezera osobita je geološka i hidrogeološka krška pojava. To je najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Predstavlja šumovit planinski kraj u kojem se nalazi 16 jezera različite veličine, ispunjenima kristalnom modrozelenom vodom. Jezera dobivaju vodu od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. Sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti Parka. Poseban zemljopisni položaj i specifične klimatske značajke pridonijeli su nastanku mnogih prirodnih fenomena i bogatoj biološkoj raznolikosti.

Prostrani šumski kompleksi, iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, šumske staze i drveni mostići i još mnogo toga dio su neponovljive cjeline koju je i UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom, 1979. godine, među prvima u svijetu.

 

[1] www.trakoscan.hr

[2] www.tourism-varazdin.hr

[3] www.gmv.hr

[4] www.toplice-vz.hr

[5] www.mkn.mhz.hr

[6] www.np-plitvicka-jezera.hr