EDGC 2018 Croatia
Toplice Sveti Martin
August 15-19, 2018
by Lagoda Disc Golf
EDGC 2018 Croatia
Toplice Sveti Martin
August 15-19, 2018
by Lagoda Disc Golf

Domaćini

Međimurska županija

Omeđeno rijekama Murom i Dravom, smješteno na krajnjem sjeveru Hrvatske, bogate povijesti i kulturnog naslijeđa, Međimurje predstavlja zaokruženu cjelinu i zasebnu regiju. Ova prostorno najmanja hrvatska županija jedan je od najgušće naseljenih dijelova Hrvatske.

Ovdje završava Panonska nizina i počinju Alpe. Vinorodni brežuljkasti dio na zapadu, obale  Mure i Drave, od kojih je prva jedna od rijetkih u Europi očuvana u svom prirodnom obliku, plodne ravnice na istoku te bogata flora i fauna krase ovo područje.

Zahvaljujući svom položaju, ali i izgrađenoj prometnoj infrastrukturi, Međimurje danas predstavlja “vrata Hrvatske” prema srednjoj i istočnoj Europi. Ovuda prolazi autocesta koja povezuje Rijeku i Zagreb s Budimpeštom, sa slovenske strane rijeke Mure prolazi europski koridor V koji Veneciju spaja s ukrajinskim Lavovom. 1850. ovdje je izgrađena prva hrvatska pruga koja je glavni mađarski grad povezala s Trstom, a željeznicom se preko Varaždina može i do Zagreba. U krugu od 300 kilometara nalaze se Beč, Bratislava, Budimpešta, Ljubljana, Zagreb, Graz i Trst. Na sat i pol vožnje autocestom nalaze se i međunarodne zračne luke Zagreb, Maribor, Graz i Heviz.

Stanovnici ovog dijela Hrvatske nadaleko su poznati po svojim razvijenim radnim navikama, poduzetnosti i inovativnosti. Regija je to s razvijenim obrtom i malim poduzetništvom, a Međimurje je prepoznatljivo i po svojoj bogatoj enogastrološkoj ponudi. Ovdje se proizvode ponajbolja vina u Hrvatskoj, a ugostitelji prate trendove u pripremi i prezentaciji hrane dajući tradicionalnoj hrani suvremeni štih.

Međimurje broji 113.804 stanovnika (2011. godine) koji su naseljeni na površini od 729,58 km2 i to u 3 grada, 22 općine i 131 naselju.

Župan, g. Matija Posavec kao i načelnik Općine Sveti Martin, g. Dražen Crnčec s veseljem su podržali organizaciju prvenstva te dali punu podršku manifestaciji koja će na ovo područje dovesti igrače s 29 država Europe.

O Općini i naselja

Sveti Martin na Muri je naselje i istoimena općina u Hrvatskoj. Smještena je u Međimurskoj županiji, a u sastavu ima 14 naselja: Brezovec, Čestijanec, Gornji Koncovčak, Gradiščak, Grkaveščak, Jurovčak, Jurovec, Kapelščak, Lapšina, Marof, Sveti Martin na Muri, Toplice Sveti Martin, Vrhovljan i Žabnik. Smješten u dolini između zadnjih sjevernih brežuljaka međimurskih gorica prema rijeci Muri, Sv. Martin na Muri jedna je od najstarijih župa i naselja u ovom dijelu Međimurja.

Zemljopis i stanovništvo

Općina Sveti Martin na Muri smještena je na najsjevernijoj točki Republike Hrvatske. Područje Općine obuhvaća prostor gdje rijeka Mura ulazi u državni teritorij Republike Hrvatske, a peripanonski se prostor polako pretapa u perialpski.

S površinom od 2525 hektara općina se svrstava u red srednje velikih općina u Međimurskoj županiji, a u red malih općina u Republici Hrvatskoj.

Na prostoru Općine mogu se izdvojiti dva tipa reljefa: nizinski sjeverni dio i brežuljkasti južni dio Općine, stoga se sjeverni dio uvrštava u područje pleistocenske ravni uz rijeku Muru, a južni dio u Gornje Međimurje. Prevladava umjereno svježa kontinentalna klima.

Općina broji 808 domaćinstava i 3.154 stanovnika, a gustoća naseljenosti je 125 stanovnika/km2.

Povijest i gospodarstvo

Na području Općine nalazi se važno prethistorijsko arheološko nalazište, a upravo tu je preko rijeke Mure prelazila i znamenita rimska cesta između Ptuja i Lendave (POETOVIO – HALLICANUM). Stoga nije čudno što je kod Sv. Martina pronađeno nalazište vrlo rijetkog rimskog novca i drugih materijalnih ostataka antičke kulture. Ovaj kraj bio je važan u Srednjem vijeku, bilo da se radi o gotičkim i baroknim crkvama ili o starim dvorcima i kurijama (Gradiščak, Lapšina).

Najvrjedniji očuvani spomenik do danas je gotičko-barokizirana župna crkva sv. Martina. Ta se župa spominje već 1334. god. (SANCTI MARTINI), pa 1501. (SANCTI MARTINI SUPERIOR) i 1650. god. (SANCTI MARTINI in KOMORY). Na ovom povijesnom lokalitetu najprije je izgrađena drvena župna crkva, da bi polovicom 15. st. bio sagrađen najveći dio svetišta. Svetište je poligonalno, a nadsvođeno je vrlo uspjelim kasnogotičkim mrežastim svodom koji nosi deset konzola.

Kustosija ove prekrasne crkve nastala je 1567. u kamenu vapnencu s tragovima crvene boje. Naročito zanimljive i vrijedne su gotičke zidne slikarije što je prava rijetkost u Međimurju. Današnja sakristija izgrađena je 1777. god., da bi tabulat na stropu lađe bio zamijenjen najkasnije 1779. godine.

Općina Sveti Martin na Muri oduvijek je pripadala gospodarski slabije razvijenom području županije. Stanovnici su se uglavnom bavili ratarstvom, vinogradarstvom i stočarstvom. Ipak, u novije doba sve se više razvija industrija i turizam. Na području općine danas djeluju 54 aktivna poduzetnika s 537 zaposlenika, te 37 obrtnika, a u Općini funkcionira i jedna poduzetnička zona na površini od oko 14 hektara.

Na osnovi termalnog izvora otkrivenog početkom 20. stoljeća nekoliko kilometara južno od naselja Sveti Martin na Muri na lokalitetu zvanom Vučkovec, izgrađen je, nakon osamostaljenja Republike Hrvatske na mjestu nekadašnjeg skromnog bazena, atraktivni kupališno-zdravstveno-športski kompleks „Toplice Vučkovec“, koji je kasnije preimenovan u „Toplice Sveti Martin“. Kao prvoklasno turističko odredište on posljednjih godina značajno pridonosi gospodarstvenom razvitku Općine.

Znamenitosti i kultura

Spomenici i znamenitosti koji se nalaze na području Općine su Mlin (vodenica) na Muri, Brod (skela) na Muri te Zaštićeni krajolik rijeke Mure

U Općini djeluje jedna škola, i to Osnovna škola Sveti Martin na Muri.

U domeni kulture značajna je kandidatura projekta kulturne ceste „Putevi sv. Martina“, koji je dobio zeleno svjetlo od fonda Europske unije, a kandidirao ga je mađarski grad Szombately koji je izradio prijedlog projekta ceste od njihovog grada preko drugih mađarskih mjesta kojima je sv. Martin zaštitnik župe. Kulturna europska cesta povezivala bi sljedeća mjesta: Szombathely (HU) - Podturen - Sveti Martin na Muri.